Bu Blogda Ara

5 Temmuz 2010 Pazartesi

GIDA AMBALAJINDA ŞEKERDEN PLASTİK KULLANILACAK...

İngiliz uzmanlar gıda ambalajında kullanmak üzere şekerden plastik üretti. Çevreci yeni plastik hem doğada çabucak eriyor hem de üretimde petrol kullanımı bitiyor

Imperial College London’dan İngiliz araştırmacılar hızlı büyüyen ağaçlarda bulunan şekeri, plastik yapımında kullanılabilecek polimere dönüştürdü. Şekerden üretilen yeni plastik, gıda paketlemesinde kullanılabilecek.
Piyasada mısır gibi başka doğal malzemelerden yapılan plastikler olsa da bunlar bileşenlerine şeker kadar çabuk ayrılmıyor. Yeni buluşla, plastik üretimi için petrolün kullanılmasının önüne geçmenin yanı sıra insanların şekerden yapılmış ambalaj atıklarını diğer organik çöplerle birlikte evlerinde yok etmeleri de mümkün olacak.
Petrolden yapılan plastiklerin doğada erimesi yüzlerce yıl alırken, bu yeni madde, aylar içinde doğaya karışabiliyor. Fizik ve Mühendislik Bilimleri Araştırma Konseyi’nden Charlotte Williams’a göre şekerden yapılan plastik beş yıl içinde piyasaya sürülebilecek.
Dünyada üretilen petrol ve petrol ürünlerinin yüzde 7’si plastik üretiminde kullanılıyor. Plastiklerin yüzde 99’uysa çürüyen tarih öncesi bitki ve hayvanlardan milyonlarca yılda oluşmuş kömür, petrol ve doğalgaz gibi yakıtlardan yani fosil yakıtlardan elde ediliyor.

Daha az enerjiyle üretim
Şekerden plastik üretme yönteminde, geleneksel üretime göre daha az enerji tüketiliyor. Yeni materyal çok çabuk yok olabildiği için çevre için de daha iyi. Şimdi çalışmalar daha büyük üretimler için şekerden nasıl plastik elde edileceğine odaklandı. Uzmanlar şu ana dek elde ettikleri sonuçların büyük üretim için de umut verdiğini söylüyor. (The Daily Telegraph, aa)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder