Bu Blogda Ara

8 Mayıs 2010 Cumartesi

Polimer tanımlama sembolleri...


Plastik Etiketleri ne demek?
         Tüm kaplar etiketlenmemiştir ve bir ürünün üzerinde olan geri dönüşüm sembolü geri dönüşümlü olduğunu göstermemektedir.  Genel olarak, sadece dar boyunlu 1 ve 2 numaralar geri dönüşümlüdür , fakat bazı toplumlar diğer plastikleri de dar boyunlu olanlarla geri dönüştürebilirler.  Kendi belediyenizden veya çöplerinizi verdiğiniz kurumdan öğrenebilirsiniz… Örneğin Çevko faydalı olabilir.
1 PETE : Polyethylene Terephtalate Etyhlene, yumuşak içecekler, su, meyve suyu, deterjan, temizleyici ve fındık ezmesi kaplarında kullanılır.
2 HDPE : Yüksek yoğunluklu polyethylene,  şeffaf plastik süt ve su kapları,  çamaşır suyu, deterjan ve şampuan şişeleri ve bazı plastik torbalarda kullanılır.
3 PVC veya V: Polyvinil Chloride, alimünyum folyo, bazı şişeler,  pişirme yağı ve fındık ezmesi kapları, deterjan ve cam temizleme şişelerinde kullanılır.
4 LDPE : Düşük yoğunluklu polietilen, manav saklama çantalarında, çoğu plastik streç filmlerde ve bazı şişelerde kullanılır.
5 PP: Polipropilen;  çorba, şurup ve yoğurt kaplarında pipetlerde ve biberonlarda kullanılır.
6 Polistiren;  plastik mantar yiyecek tepsilerinde, yumurta kartonlarında, tek kullanımlık bardak ve tabaklarda, taşınabilir saklama kaplarında ve şeffaf olmayan plastik çatal bıçak takımlarında kullanılır.
7 Diğer: Genelde Polikarbonat, çoğu plastik bebek biberonunda, 19 litrelik su damacanalarında, “spor” su mataralarında,  şeffaf plastik suluklarda ve bazı plastik çatal, bıçak takımlarında kullanılır. Yeni biyolojik bazlı bazı plastikler de “7″ ile etiketlenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder